Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 16
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Assessment of inter- and intra-cultivar variations in olive using SSR markers Scientia Agricola
Ipek,Ahmet; Barut,Erdogan; Gulen,Hatice; Ipek,Meryem.
Olive (Olea europaea L.) production in the world has been made by using many cultivars, and the genetic uniformity of commercial cultivars is important for standard olive oil and table olive production. The genetic variation among and within commonly cultivated olive cultivars in Turkey was analyzed using SSR markers. A total of 135 leaf samples were collected from 11 commonly cultivated olive cultivars from 11 provinces in four geographical regions of Turkey. Seven SSR primer pairs generated 46 SSR markers, and the number of SSR markers per primer pair ranged from 4 (UDO-14) to 9 (GAPU-89) with an average of 6.57. This high level of SSR polymorphism suggests that olive production in Turkey has been made using genetically diverse olive cultivars and this...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Microsatellite; Intra-varietal variation; Synonyms; Simple sequence repeats.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162012000500007
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Desenvolvimento vegetativo de duas cultivares de oliveira na fase de muda Ciência Rural
Lisboa,Priscila Maria Martins; Martins,Fabrina Bolzan; Alvarenga,Maria Inês Nogueira; Vieira Neto,João; Reis,Diogo da Fonseca.
O desenvolvimento de plantas, influenciado pela temperatura do ar, pode ser estimado através do conceito de filocrono, definido como o intervalo de tempo entre o surgimento sucessivo de folhas em uma haste, sendo o tempo expresso em °C dia e o filocrono em °C dia folha-1. O objetivo deste estudo foi avaliar o desenvolvimento de duas cultivares de oliveira durante a fase de muda, em diferentes épocas de aclimatação, utilizando o conceito de filocrono. O experimento foi conduzido na Fazenda Experimental da Epamig, em Maria da Fé, sul de Minas Gerais, Brasil. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado em esquema fatorial 2x5, com duas cultivares ('MGS ASC315' e 'Arbequina'), cinco épocas de aclimatação (maio, junho, julho, agosto e setembro de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Filocrono; Soma térmica; Temperatura do ar.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000900007
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Enraizamento de estacas de duas cultivares de oliveira submetidas à aplicação de diferentes fertilizantes Bragantia
Oliveira,Marcelo Caetano de; Vieira Neto,João; Oliveira,Ricardo de Souza; Pio,Rafael; Oliveira,Nilton Caetano de; Ramos,José Darlan.
Estacas semilenhosas com aproximadamente 12 cm de comprimento e quatro folhas coletadas na região mediana da copa em plantas de oliveira das cultivares Ascolano 315 e Arbequina, foram preparadas, e em seguida tratadas com 3000 mg L-1 de AIB por cinco segundos. O ensaio foi realizado em estufa, com sistema de nebulização intermitente, sendo as estacas colocadas em bandejas, contendo a perlite como substrato de enraizamento. Utilizando-se delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 7, com quatro repetições, avaliaram-se as duas cultivares de oliveira e seis fertilizantes (Biofertilizante, Nippoterra, Fert Bokashi e Ativo, na proporção de 25 mL L-1 e Nutricafé e Rocksil, na proporção de 25 g L-1), além do controle sem fertilizante. Os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Olivicultura; Propagação; Estaquia; Nutrição.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052010000100014
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Enraizamento de estacas de oliveira submetidas a aplicação de fertilizantes orgânicos e AIB Ciência e Agrotecnologia
Oliveira,Marcelo Caetano de; Viera Neto,João; Pio,Rafael; Oliveira,Adelson Francisco de; Ramos,José Darlan.
Estacas semilenhosas de oliveiras 'Ascolano 315', foram preparadas com aproximadamente 12 cm de comprimento e quatro folhas, sendo, em seguida, tratadas, ou não, com 3000 mg L-1 de AIB por cinco segundos O experimento foi conduzido em casa de vegetação, com sistema de nebulização intermitente, sendo as estacas colocadas em bancadas de propagação, contendo a perlita como substrato. Antes do plantio das estacas, foram aplicados os fertilizantes orgânicos Biofertilizante e Nippoterra, nas dosagens 0, 20, 40 e 60 mL L-1. Os produtos foram aplicados nas parcelas experimentais com regador manual, em dosagem única. Passados 58 dias, foi mensurada a porcentagem de estacas com calo, enraizadas, enraizadas e/ou com calo, número médio de raízes e comprimento médio...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Olivicultura e propagação.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200010
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Enraizamento de estacas semilenhosas de cultivares de oliveira Bragantia
Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Oliveira,Adelson Francisco de; Pio,Rafael; Zambon,Carolina Ruiz; Oliveira,Dili Luiza.
O objetivo deste trabalho foi avaliar o enraizamento de estacas semilenhosas provenientes de 35 cultivares de oliveira, coletadas em duas épocas do ano (abril e agosto). O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 35x2, com quatro repetições e 25 estacas por parcela. As estacas foram preparadas com aproximadamente 12 cm de comprimento e 4 a 6 internódios, com quatro folhas inteiras na região apical. O tratamento com solução hidroalcoólica de ácido indolbutírico (AIB), na concentração de 3 g L-1, foi realizado por imersão de 3 cm da base das estacas na solução, por cinco segundos. As estacas foram acondicionadas em bancadas preenchidas com areia e colocadas em casa de vegetação com nebulização intermitente....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Propagação; Estaquia.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052012000400006
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Establishment of growth medium and quantification of pollen grains of olive cultivars in Brazil's subtropical areas Bragantia
Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Zambon,Carolina Ruiz; Pio,Rafael; Oliveira,Adelson Francisco de; Gonçalves,Emerson Dias.
ABSTRACT Pollen grain germination in vitro indicates viability and consequently provides information related to fruit set. It also assists in the development of hybrids. Along with a suitable species, a standard culture medium is essential for evaluating pollen viability. It should contain a gelling agent consisting of carbohydrates and enhancer elements as well as have the correct pH, temperature, and incubation time. The objective of this study was to optimise the culture medium, determine the pollen germination capacity, and quantify the number of pollen grains per flower of certain olive tree cultivars. A basic sequential culture medium for pollen grain germination was determined, always utilizing the best result from the previous experiment to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Germination rate; Fruit set.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052016000100026
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Estaquia de oliveira em diferentes épocas, substratos e doses de AIB diluído em NaOH e álcool Ciência e Agrotecnologia
Oliveira,Adelson Francisco de; Chalfun,Nilton Nagib Jorge; Alvarenga,Ângelo Albérico; Vieira Neto,João; Pio,Rafael; Oliveira,Dili Luiza de.
A estaquia é um método de propagação muito utilizado para a oliveira. Sua viabilidade depende da capacidade de formação de raízes adventícias de cada espécie. Contudo é necessário estudar as diferentes características desse processo. Objetivou-se, no presente trabalho avaliar o efeito de concentrações de AIB, do veículo de diluição, do substrato e época de coleta, no enraizamento de estacas semilenhosas de oliveira 'Ascolano 315'. Foram coletados ramos medianos de plantas matrizes localizadas na unidade da Epamig, em Maria da Fé-MG, e preparadas as estacas com, aproximadamente, 12 cm de comprimento, com 4 a 6 internódios, mantendo na região apical quatro folhas. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4 x 2 x 2 x 5, com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Propagação; Enraizamento; Meios diluição.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000100011
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Evaluación genética de clones de olivo en el desierto de Atacama, Chile Agrociencia
Mora,Freddy; Tapia,Francisco; Ibacache,Antonio; Nunes-Martins,Elias; Scapim,Carlos Alberto.
El olivo (Olea europaea L.) es una especie económicamente importante para países con clima mediterráneo y ha sido una alternativa apropiada y útil para los sistemas agrícolas intensivos en las zonas áridas de Chile. Por este motivo, el objetivo del presente trabajo fue determinar los componentes de varianza, heredabilidad en sentido amplio y la predicción de valores genéticos usando técnicas Bayesianas, en veintiocho clones de olivo evaluados en el sur del Desierto de Atacama. Se usó el algoritmo de cadenas independientes para estimar las distribuciones de los parámetros a posteriori. El experimento de campo se estableció en 2000 y se monitorearon seis características cuantitativas en distintos periodos por seis años. Las estimaciones de heredabilidad y...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Heredabilidad; Inferencia Bayesiana; Zonas áridas.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952008000700004
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Impacts of climate projections on water balance and implications on olive crop in Minas Gerais AGRIAMBI
Santos,Diego F. dos; Martins,Fabrina B.; Torres,Roger R..
ABSTRACT Minas Gerais is vulnerable to climate change, with negative impacts on water balance and changes in the cultivation of several crops. Currently, the olive crop has been an alternative source for farmers, especially those in the South of the state. However, there is no information on areas with climatic conditions suitable for olive cultivation, as well as the possible impacts of climate change. The aim of this study was to verify the impact of climate projections on water balance and agroclimatic zoning for olive cultivation in the Minas Gerais, based on current climate conditions (1980-2011), and different climate change projections for three future periods (2011-2040, 2041-2070 and 2071-2100). For the current climate, Minas Gerais showed 37% of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Global warming; Olea europaea L.; Thornthwaite.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000200077
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Impacts of climatic changes on the vegetative development of olive cultivars AGRIAMBI
Florêncio,Gabriel W. L.; Martins,Fabrina B.; Ferreira,Mábele de C.; Pereira,Rodolfo A. de A..
ABSTRACT The aim of this study was to simulate the vegetative development of the olive cultivars Arbequina and MGS ASC315 cultivated in Maria da Fé, MG, Brazil (22° 18’ 29” S, 45° 22’ 31” W, 1.276 m of altitude). The development of these cultivars was simulated in nine transplanting dates, considering three distinct scenarios for three periods (2011-2040, 2041-2070 and 2071-2100). Climate changes influence the olive crop management. The increase in air temperature modifies the development rate and the duration of the seedling phase of the cultivars Arbequina and MGSASC315. In colder months, there is accelerated vegetative development and shorter seedling phase duration. Conversely, in warmer months, there is delayed development with longer seedling phase...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Phenology; Air temperature.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662019000900641
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Relationship between soil organic matter fractions and cover plants in Olive post planting Rev. Bras. Frutic.
Guimarães,Danielle Vieira; Silva,Marx Leandro Naves; Beiniach,Adnane; Bispo,Diêgo Faustolo Alves; Contins,Jéssica Gabriela Pimentel; Curi,Nilton.
Abstract Erosion is the main cause of soil degradation, compromising soil productivity and sustainability. As soil organic matter (SOM) is a key indicator of quality, this study aimed to evaluate the effect of different olive tree managements on SOM and its soil fractions in soil (Inceptisol) and erosion sediments. Five treatments were installed: bare soil, olive cultivation in bare soil, olive tree intercropped with jack bean, olive tree intercropped with pearl millet, and olive tree cultivated with spontaneous vegetation; a contiguous area of native vegetation was used as reference. Carbon in soil and sediment were determined by wet oxidation with external heating, while the fractionation of SOM was performed based on granulometry. The Carbon Management...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carbon Management Index; Cover plants; Olea europaea L..
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000603001
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Sensory analysis of olive oil Sci. Agrar.Paran. / SAP
Villa, Fabíola; Silva, Daniel Fernandes.
The sensory analysis of olive oil constitutes a fundamental tool in determining the commercial grade of oil. To obtain this certification, the oil must pass through the analysis of a group with 8 to 12 people, trained and qualified by regulatory bodies, called ‘panel test’, which will feature the organoleptic properties of the oil, setting its commercial classification. Sensory analysis has significant importance to judge the final product quality. These tests are performed in specific laboratories, other organizations, or if the manufacturer sells large amounts of oil in committees within the company. Olive oil, according to Brazilian standard, can be classified in a virgin olive oil, olive oil, refined olive oil and olive pomace. The tests performed in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Azeite; ‘capo panel’; Olea europaea L.; ‘panel test’; Retrogosto..
Ano: 2017 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/15154
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Storage of pollen and properties of olive stigma for breeding purposes Rev. Ciênc. Agron.
Zambon,Carolina Ruiz; Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Pio,Rafael; Bianchini,Flávio Gabriel; Oliveira,Adelson Francisco de.
ABSTRACT In order to ensure success in controlled hybridizations in olive tree cultivation, the information on pollen viability and stigma receptivity is essential. The aim was to establish methodologies that increase the preservation of pollen viability and to establish the time to perform crossbreeds in hybridization studies with olive trees. Three experiments were performed with plants from the cultivar Arbequina, in Maria da Fé, MG, Brazil. In the first experiment, the description of the flower events was performed. In the second, anthers were desiccated in eppendorfs, being stored at three different conditions for pollen viability test: room temperature (27 ºC), refrigerator (8 ºC) and freezer (-10 ºC). In order to evaluate the in vitro germination,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Pollen viability; Pollen grains; Hybridization.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000200291
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Time of treatment with IBA in Olive cultivars rooting Rev. Bras. Frutic.
Inocente,Verena Heloise Hanel; Nienow,Alexandre Augusto; Tre,Laura.
Abstract Phytoregulators such as indole butyric acid (IBA), have been used in the process of olive tree rooting in the form of concetrated hydroalcoholic solutions. The objective of this present study was to evaluate the efficiency of a low concentration of IBA (300 mg L-1), diluted in a solution of only 10% of alcohol 70 oGL, in the rooting of four olive tree cultivars (Arbequina, Arbosana, Frantoio and Koroneiki), treated in different times of base immersion (0, 1, 2, 4 and 8 hours). The rooting was carried out in november 2015, in greenhouse with an irrigation system type intermittent mist chamber. The cuttings standard were 12 cm length and two pairs of leaves, planted in plastic tubings, containing carbonized rice husk as substrate. The experimental...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Vegetative propagation; Cuttings; Indolbutyric acid.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000101003
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Variação na qualidade do azeite em cultivares de oliveira Bragantia
Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Oliveira,Adelson Francisco de; Pio,Rafael; Alves,Tatielle Custódio; Zambon,Carolina Ruiz.
O cultivo de oliveira (Olea europaea L.) no sul de Minas Gerais tem apresentado resultados promissores quanto à produção de frutos. No entanto, há necessidade de verificar seu valor nutritivo e a qualidade do azeite oriundo dos frutos das cultivares potencialmente produtivas. Objetivou-se com este trabalho determinar a composição centesimal dos frutos, as características químicas e o perfil de ácidos graxos dos azeites extraídos de diferentes cultivares de oliveira, com a finalidade de selecionar os materiais com potencial agroindustrial. Foram avaliadas 32 cultivares de oliveira com seis anos de idades quanto à composição centesimal (teores de umidade, lipídeos, proteínas e cinzas, tanto na polpa quanto no caroço dos frutos); composição química e perfil...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Acidez; Ácidos graxos; Ácido oleico.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052012000200008
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Visual symptoms and nutritional deficiencies in olive trees under subjected to nutrient deprivation Agronomy
Pio, Rafael; Souza, Filipe Bittencourt Machado de; Coelho, Viviane Amaral Toledo; Rodas, Cleber Lázaro; Silva, Inêz Pereira da; Melo, Evaldo Tadeu de.
Brazil is one of the largest importers of olive (Olea europaea L.) products, being the fourth largest importer of olive oil and the fifth of olives. In recent decades the introduction and growing of olive cultivars less chilling requirement in the South and Southeast made viable the olives production in the country. On the other hand, there are still shortages of information about the management of this crop in our country, especially in relation to studies about the nutritional needs of the olive tree, grown in subtropical regions, and it may enable advances in productivity of this fruit. The aim of study was to evaluate the growth, dry matter production and nutritional status of the olive tree under the effect of the omission of nutrients as well as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea L.; Macronutrient; Micronutrient; Dry matter.; Fruticultura.
Ano: 2019 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/39582
Registros recuperados: 16
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional