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Registros recuperados: 16 | |
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Lisboa,Priscila Maria Martins; Martins,Fabrina Bolzan; Alvarenga,Maria Inês Nogueira; Vieira Neto,João; Reis,Diogo da Fonseca. |
O desenvolvimento de plantas, influenciado pela temperatura do ar, pode ser estimado através do conceito de filocrono, definido como o intervalo de tempo entre o surgimento sucessivo de folhas em uma haste, sendo o tempo expresso em °C dia e o filocrono em °C dia folha-1. O objetivo deste estudo foi avaliar o desenvolvimento de duas cultivares de oliveira durante a fase de muda, em diferentes épocas de aclimatação, utilizando o conceito de filocrono. O experimento foi conduzido na Fazenda Experimental da Epamig, em Maria da Fé, sul de Minas Gerais, Brasil. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado em esquema fatorial 2x5, com duas cultivares ('MGS ASC315' e 'Arbequina'), cinco épocas de aclimatação (maio, junho, julho, agosto e setembro de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Filocrono; Soma térmica; Temperatura do ar. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000900007 |
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Oliveira,Marcelo Caetano de; Vieira Neto,João; Oliveira,Ricardo de Souza; Pio,Rafael; Oliveira,Nilton Caetano de; Ramos,José Darlan. |
Estacas semilenhosas com aproximadamente 12 cm de comprimento e quatro folhas coletadas na região mediana da copa em plantas de oliveira das cultivares Ascolano 315 e Arbequina, foram preparadas, e em seguida tratadas com 3000 mg L-1 de AIB por cinco segundos. O ensaio foi realizado em estufa, com sistema de nebulização intermitente, sendo as estacas colocadas em bandejas, contendo a perlite como substrato de enraizamento. Utilizando-se delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 7, com quatro repetições, avaliaram-se as duas cultivares de oliveira e seis fertilizantes (Biofertilizante, Nippoterra, Fert Bokashi e Ativo, na proporção de 25 mL L-1 e Nutricafé e Rocksil, na proporção de 25 g L-1), além do controle sem fertilizante. Os... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Olivicultura; Propagação; Estaquia; Nutrição. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052010000100014 |
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Oliveira,Marcelo Caetano de; Viera Neto,João; Pio,Rafael; Oliveira,Adelson Francisco de; Ramos,José Darlan. |
Estacas semilenhosas de oliveiras 'Ascolano 315', foram preparadas com aproximadamente 12 cm de comprimento e quatro folhas, sendo, em seguida, tratadas, ou não, com 3000 mg L-1 de AIB por cinco segundos O experimento foi conduzido em casa de vegetação, com sistema de nebulização intermitente, sendo as estacas colocadas em bancadas de propagação, contendo a perlita como substrato. Antes do plantio das estacas, foram aplicados os fertilizantes orgânicos Biofertilizante e Nippoterra, nas dosagens 0, 20, 40 e 60 mL L-1. Os produtos foram aplicados nas parcelas experimentais com regador manual, em dosagem única. Passados 58 dias, foi mensurada a porcentagem de estacas com calo, enraizadas, enraizadas e/ou com calo, número médio de raízes e comprimento médio... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Olivicultura e propagação. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200010 |
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Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Oliveira,Adelson Francisco de; Pio,Rafael; Zambon,Carolina Ruiz; Oliveira,Dili Luiza. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o enraizamento de estacas semilenhosas provenientes de 35 cultivares de oliveira, coletadas em duas épocas do ano (abril e agosto). O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 35x2, com quatro repetições e 25 estacas por parcela. As estacas foram preparadas com aproximadamente 12 cm de comprimento e 4 a 6 internódios, com quatro folhas inteiras na região apical. O tratamento com solução hidroalcoólica de ácido indolbutírico (AIB), na concentração de 3 g L-1, foi realizado por imersão de 3 cm da base das estacas na solução, por cinco segundos. As estacas foram acondicionadas em bancadas preenchidas com areia e colocadas em casa de vegetação com nebulização intermitente.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Propagação; Estaquia. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052012000400006 |
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Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Zambon,Carolina Ruiz; Pio,Rafael; Oliveira,Adelson Francisco de; Gonçalves,Emerson Dias. |
ABSTRACT Pollen grain germination in vitro indicates viability and consequently provides information related to fruit set. It also assists in the development of hybrids. Along with a suitable species, a standard culture medium is essential for evaluating pollen viability. It should contain a gelling agent consisting of carbohydrates and enhancer elements as well as have the correct pH, temperature, and incubation time. The objective of this study was to optimise the culture medium, determine the pollen germination capacity, and quantify the number of pollen grains per flower of certain olive tree cultivars. A basic sequential culture medium for pollen grain germination was determined, always utilizing the best result from the previous experiment to... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Germination rate; Fruit set. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052016000100026 |
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Oliveira,Adelson Francisco de; Chalfun,Nilton Nagib Jorge; Alvarenga,Ângelo Albérico; Vieira Neto,João; Pio,Rafael; Oliveira,Dili Luiza de. |
A estaquia é um método de propagação muito utilizado para a oliveira. Sua viabilidade depende da capacidade de formação de raízes adventícias de cada espécie. Contudo é necessário estudar as diferentes características desse processo. Objetivou-se, no presente trabalho avaliar o efeito de concentrações de AIB, do veículo de diluição, do substrato e época de coleta, no enraizamento de estacas semilenhosas de oliveira 'Ascolano 315'. Foram coletados ramos medianos de plantas matrizes localizadas na unidade da Epamig, em Maria da Fé-MG, e preparadas as estacas com, aproximadamente, 12 cm de comprimento, com 4 a 6 internódios, mantendo na região apical quatro folhas. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4 x 2 x 2 x 5, com... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Propagação; Enraizamento; Meios diluição. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000100011 |
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Santos,Diego F. dos; Martins,Fabrina B.; Torres,Roger R.. |
ABSTRACT Minas Gerais is vulnerable to climate change, with negative impacts on water balance and changes in the cultivation of several crops. Currently, the olive crop has been an alternative source for farmers, especially those in the South of the state. However, there is no information on areas with climatic conditions suitable for olive cultivation, as well as the possible impacts of climate change. The aim of this study was to verify the impact of climate projections on water balance and agroclimatic zoning for olive cultivation in the Minas Gerais, based on current climate conditions (1980-2011), and different climate change projections for three future periods (2011-2040, 2041-2070 and 2071-2100). For the current climate, Minas Gerais showed 37% of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Global warming; Olea europaea L.; Thornthwaite. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000200077 |
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Florêncio,Gabriel W. L.; Martins,Fabrina B.; Ferreira,Mábele de C.; Pereira,Rodolfo A. de A.. |
ABSTRACT The aim of this study was to simulate the vegetative development of the olive cultivars Arbequina and MGS ASC315 cultivated in Maria da Fé, MG, Brazil (22° 18’ 29” S, 45° 22’ 31” W, 1.276 m of altitude). The development of these cultivars was simulated in nine transplanting dates, considering three distinct scenarios for three periods (2011-2040, 2041-2070 and 2071-2100). Climate changes influence the olive crop management. The increase in air temperature modifies the development rate and the duration of the seedling phase of the cultivars Arbequina and MGSASC315. In colder months, there is accelerated vegetative development and shorter seedling phase duration. Conversely, in warmer months, there is delayed development with longer seedling phase... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Phenology; Air temperature. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662019000900641 |
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Guimarães,Danielle Vieira; Silva,Marx Leandro Naves; Beiniach,Adnane; Bispo,Diêgo Faustolo Alves; Contins,Jéssica Gabriela Pimentel; Curi,Nilton. |
Abstract Erosion is the main cause of soil degradation, compromising soil productivity and sustainability. As soil organic matter (SOM) is a key indicator of quality, this study aimed to evaluate the effect of different olive tree managements on SOM and its soil fractions in soil (Inceptisol) and erosion sediments. Five treatments were installed: bare soil, olive cultivation in bare soil, olive tree intercropped with jack bean, olive tree intercropped with pearl millet, and olive tree cultivated with spontaneous vegetation; a contiguous area of native vegetation was used as reference. Carbon in soil and sediment were determined by wet oxidation with external heating, while the fractionation of SOM was performed based on granulometry. The Carbon Management... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Carbon Management Index; Cover plants; Olea europaea L.. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000603001 |
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Villa, Fabíola; Silva, Daniel Fernandes. |
The sensory analysis of olive oil constitutes a fundamental tool in determining the commercial grade of oil. To obtain this certification, the oil must pass through the analysis of a group with 8 to 12 people, trained and qualified by regulatory bodies, called ‘panel test’, which will feature the organoleptic properties of the oil, setting its commercial classification. Sensory analysis has significant importance to judge the final product quality. These tests are performed in specific laboratories, other organizations, or if the manufacturer sells large amounts of oil in committees within the company. Olive oil, according to Brazilian standard, can be classified in a virgin olive oil, olive oil, refined olive oil and olive pomace. The tests performed in... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Azeite; ‘capo panel’; Olea europaea L.; ‘panel test’; Retrogosto.. |
Ano: 2017 |
URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/15154 |
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Zambon,Carolina Ruiz; Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Pio,Rafael; Bianchini,Flávio Gabriel; Oliveira,Adelson Francisco de. |
ABSTRACT In order to ensure success in controlled hybridizations in olive tree cultivation, the information on pollen viability and stigma receptivity is essential. The aim was to establish methodologies that increase the preservation of pollen viability and to establish the time to perform crossbreeds in hybridization studies with olive trees. Three experiments were performed with plants from the cultivar Arbequina, in Maria da Fé, MG, Brazil. In the first experiment, the description of the flower events was performed. In the second, anthers were desiccated in eppendorfs, being stored at three different conditions for pollen viability test: room temperature (27 ºC), refrigerator (8 ºC) and freezer (-10 ºC). In order to evaluate the in vitro germination,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Pollen viability; Pollen grains; Hybridization. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000200291 |
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Inocente,Verena Heloise Hanel; Nienow,Alexandre Augusto; Tre,Laura. |
Abstract Phytoregulators such as indole butyric acid (IBA), have been used in the process of olive tree rooting in the form of concetrated hydroalcoholic solutions. The objective of this present study was to evaluate the efficiency of a low concentration of IBA (300 mg L-1), diluted in a solution of only 10% of alcohol 70 oGL, in the rooting of four olive tree cultivars (Arbequina, Arbosana, Frantoio and Koroneiki), treated in different times of base immersion (0, 1, 2, 4 and 8 hours). The rooting was carried out in november 2015, in greenhouse with an irrigation system type intermittent mist chamber. The cuttings standard were 12 cm length and two pairs of leaves, planted in plastic tubings, containing carbonized rice husk as substrate. The experimental... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Vegetative propagation; Cuttings; Indolbutyric acid. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000101003 |
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Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Oliveira,Adelson Francisco de; Pio,Rafael; Alves,Tatielle Custódio; Zambon,Carolina Ruiz. |
O cultivo de oliveira (Olea europaea L.) no sul de Minas Gerais tem apresentado resultados promissores quanto à produção de frutos. No entanto, há necessidade de verificar seu valor nutritivo e a qualidade do azeite oriundo dos frutos das cultivares potencialmente produtivas. Objetivou-se com este trabalho determinar a composição centesimal dos frutos, as características químicas e o perfil de ácidos graxos dos azeites extraídos de diferentes cultivares de oliveira, com a finalidade de selecionar os materiais com potencial agroindustrial. Foram avaliadas 32 cultivares de oliveira com seis anos de idades quanto à composição centesimal (teores de umidade, lipídeos, proteínas e cinzas, tanto na polpa quanto no caroço dos frutos); composição química e perfil... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Acidez; Ácidos graxos; Ácido oleico. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052012000200008 |
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Pio, Rafael; Souza, Filipe Bittencourt Machado de; Coelho, Viviane Amaral Toledo; Rodas, Cleber Lázaro; Silva, Inêz Pereira da; Melo, Evaldo Tadeu de. |
Brazil is one of the largest importers of olive (Olea europaea L.) products, being the fourth largest importer of olive oil and the fifth of olives. In recent decades the introduction and growing of olive cultivars less chilling requirement in the South and Southeast made viable the olives production in the country. On the other hand, there are still shortages of information about the management of this crop in our country, especially in relation to studies about the nutritional needs of the olive tree, grown in subtropical regions, and it may enable advances in productivity of this fruit. The aim of study was to evaluate the growth, dry matter production and nutritional status of the olive tree under the effect of the omission of nutrients as well as... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Macronutrient; Micronutrient; Dry matter.; Fruticultura. |
Ano: 2019 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/39582 |
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